Friday, June 29, 2012

Anggur RM0.25 ÜÜÜÜÜ

Baru balik dari jusco al-maklum la hari jumaat kan kenkawan tak kan la nak duk dalam office je... Ape lagi merayap la ke jusco... Tak tahu nak lunch ape arini masuk la supermarket dulu... jalan ² sambil memikirkan ape yang nak di telan tengah hari ini... Sushi je la... boleh la kenyang la jugak.. tapi tak sempat nak snap sushi tu... takpe tapi ada satu nak di tunjuk .. mesti tak percaya punyer... 


Anggur RM0.25
Hah percaya tak memula FL tak percaya gak la.. setelah di belek2 untuk sekian kalinya ambil jugalah.. ye la mana tahu dah sampai kt kaunter cakap kita men harga plak...mati den... huar huar. ... nak di tambah cerita bukan FL seorang yang duk beli anngur bertuah ni.. Office mate FL pn turut serta.. cett macam main sukaneka plak yerr.. rezeki Allah bagi.. mula² ragu nak amek tak nak amek tak ye la.. tak percaya.. condition anggur ni masih elok lagi tak penyek² pun ok la.. kalau nak beli anggur semata² mana nak dapat manyak ko.. tgk je la berat bersih tu berapaaa... nk 500g tu... huar.. huar... 

Bila turn nak bayar cashier pelik duk tgk harga tu... so dia scan je la dah harga tertera ... takkkan la duk nak pergi kat blakang tanya org yg duk letak² harga buah tu betol ke harganya.. hah..!! takpayah la buang masa.. yer.. ramai lagi yg Q nak membayar... ihihi... Rezeki di hari jumaat... 

Friday, June 22, 2012

☺☺☺ Counting Day's☻☻☻

Minggu Kepenatan  .. sebenarnya office yang FL kerja sekarang ni dah nak pindah... jauhnya dari rumah... hadudui..memikirkan macam mana nak ke sana.. Dah lasen lombu tak da, keta sorong tak ada.. macam mana ek ulang alik nanti.. Buat masa sekarang tak apa lagi kot, sebab FL ada house mate yang 1 tempat kerja InsyAllah harap tak menyusahkan dia pulak yea... so sebenarnya nya nak cite pasal minggu kepenatan ni, ye la pindah office ni tak macam pindah uma, "aik..!! kalau pindah tu sama je kot makna nya.." bolayan je la.. hehe.. penat sangat mana tak nya FL ni kerja di firm Company Secretary fail client ya Allah mata saja la buktinya, badan lah mangsanya.. Kalau malam kena letak koyok la jawabnya.. sebab apa FL cakap macam tu.. manyak wooo..!! silap letak semua terabur dokumen tu... kawan² yang kerja kat firm yang sama mesti dia tahu.. ok la nanti update lagi gambar² office and kotak² yang dah menanti untuk di pindahkan... 

















Tuesday, June 5, 2012

Julie's Baked With Love ♥♥♥

Siapa kenal biskut julie's..??? Angkat tangan...!! (sambil mengangkat tangan dan menjerit...Saya..!! cett..!! dia tanya.. dia sendiri yang jawab) hah..!! sapa yang tak kenal brand biskut ni.. Julie's si rambut kuning, menjadi tatapan logo di setiap keluaran biskut²nya... Dari kecik hingga dah dewasa ni...biskut ni memang tak pernah jemu² FL ngadap.. biarlah orang nak kata apa.. " Asik makan biskut je budak ni... bila aku datang rumah hidang biskut.." Haish..!! Jangan takut datang rumah ye kalau nak beraya nanti, makesure ada... Ada??? Ada ape?? ce te ka... tahu biskut love letters?? Bukan biskut surat cinta ye kawan² , kalau la ada biskut macam tu sebelum nak bagi biskut pada pakwe n makwe tulis² panjang nanti dia dah tak payah nak baca² trus ngap.. dia dah tahu isi hati kita ni.. kekeke...

LOVE LETTERS

Chocolate
Strawberry

L.L ni selalu ada bila waktu raya, (tak waktu raya pun ada jugak) ye la mana tak nya.. Budak², mak budak, bapak budak pun suka makan ni, kalau raya, budak² ni tak suka makan kuih, diorang lebih suka kepada benda yang tertarik untuk di makan macam love letters ni.. sebab tu kalau waktu penhujung puasa kena beli stock ni awal² takut habis..!! Bila dah dewasa macam ni, selalu ada bekal kalau nak balik kolej, makan ni time waktu stress belajar memang syok..!! dah tak ingat belajar... ingat makan je.... haish...!! 

Cukup tak 1 tin ni..???


Rasa ²  cukup tak 1 tin tu..kalau tak cukup nanti FL copy paste lagi ok... !! mana la nak dapat L.letters dalam tin macam ni lagi kan.. selalu kat kedai ²  borong ada jual tapi bukan brand julie's sedih nya >'o'< ...

PEANUT BUTTER

Sedapnya..!! teliur tak..!!


Semua sedap lah.. !! nak semua nak semua... nak ape.. tu tu tu.. ape.. tu tu yang kat atas tu...!! peanut butter biskot ni pun feveret FL, ni kalau kat hostel siap sorok dalam locker... ye takut.. takut ape.. takut tikus culik.. bukan kedekut ye kawan ²  biasalah time belajar save bajet makan (betul ke???)... hhihi.. solly.. saya bagi la pada kawan ²....  sharing it's caring right..!! hehe... sedapnya biskut si rambut kuning ni... !!

Pada kawan yang nak tahu cerita pasal Julie's Biscuits bole LIKE... LIKE.. LIKE

Monday, June 4, 2012

I'm Babysitter ...!! Saya Pengasuh..!!



I'm Babysitter... I'm Babysitter..  jerit kuat²... fuuh..!! Lega... lamo nyo den x meng up-date blog ni.. bz busy busy busy... sebab ape bz...sebab I'm Babysitter right Now!!(Partime Je..!!) Jadi Babysitter ni best...!!! Haip..!! Jangan pandang rendah taw kerja² mcm ni.. Saja melibatkan diri dengan aktiviti yang boleh mendatangkan "pocket money" di waktu hujung bulan... hihihih (gelak sopan) untung sebenarnya ... 

Tala pecaya??? Try la.. FL minat dengan kanak² terutama pada baby yang supa dooopa  comel haish..!! mmm gew'am.. FL jadi babysitter kat rumah je... mula² buat iklan takut² juga orang tak percaya kan kita jaga anak mereka... ye la mana idaknya sekarang ni dah macam² kes.. FL pun ngeri.. tp 1 je tawakal pada Allah.. kerana ia sentiasa memberi rezeki pada kita.. InsyAllah... ada dimana² rezeki itu.. usaha menuju kejayaan itu yang penting di waktu² ini.. Mula² ada yang tak  yakin kita menjaga anak mereka..Anak.... mana la kita nak bagi pada yang kita tak kenal.. betul tak??? Satu je petua yakin kan mereka untuk kali pertama mereka menghantar anak² mereka.. 

Ikhlaskan diri kita menjaga anak mereka sepertimana kita menjaga diri kita sendiri, tatang anak mereka sepertimana ibu bapa menatang kita dari melihat dunia hingga kini.. Buat pengetahuan FL jaga mereka ni sabtu, ahad & cuti umum sahaja.. sebab nak buat fullday dari Isnin - Jumaat memang tak kesempatan sebab FL kerja (Working day's) dan masa² cuti tu la FL maanfaatkan masa membuat partime ini.. Pengalaman ke FL ni?? Act pengalaman ada anak tu belum lagi la... tapi FL ni diasuh dengan mama, sebab dia pengasuh.. (Jaga anak jiran² tetanga yang ibu bapa mereka kerja) dari situ mama didik mcm mana nak mandikan, memberi makan , mendidik dengan ilmu takwil semua² la.... buat masa sekarang dah 4orang kanak² dan bayi yang FL dah jaga... kesemuanya berumur dari 9 bulan, 12 bulan , 1 tahun setengah dan paling dewasa 5 tahun... 

Kerenah budak ini kadang² ibu bapa pun tak dapat nak baca, apetah lagi kita ni, hanya pengasuh mereka.. Alhamdulillah hingga saat ini tak da lagi kerenah yang tak dapat nak di awasi.. biasalah nama pun budak² ada saja cara mereka, menangis, merajuk, dll.. tapi kita mesti ada cara...Bagi bayi pula, suka FL tengok progrees mereka seolah² dia sedang berbicara dengan kita (walaupun 1 ape pun kita tak faham) pengalaman yang mengajar erti kedewasaan... So nanti dah kahwin takda la kekok menjaga anak.. sebab pengalaman itu manis, pengalaman itu pendidikkan awal.. dan semua hidupan bermula nya dengan pengalaman... FL bercita² nak bukak day care sendiri.. heeehhee..(Doa²kan ye kawan²)


This link..
http://www.olx.com.my/ = http://kualalumpurcity.olx.com.my/pengasuh-bayi-kanak-kanak-part-time-sabtu-ahad-cuti-umum-iid-387876321

Thursday, December 22, 2011

Screen Review : Papa I Love You



Assalamualaikum semua, FL nak share happiness ngeee** 27 Disember 2011 (Tue) adalah malam pratonton untuk Papa I Love You.. uwaaa FL terpilih untuk malam pratonton tersebut.. haaa nak tahu sebab ape terpilih?? sebab FL masuk PERADUAN PAPA I LOVE YOU anjuran MIG @ David Teo... grrr... Adik FL tanya "Kau tak nak bawak aku ke??" FL jawab "Bukan tak nak bawak tempat terhad (sbb hanya dibenarkan membawa seorang pasagan sahaja) FL bawak En.F sebab dia kan lebih arif jalan² kat area subang tu... huhh... Sorry my little sister, kalau Mr. David Teo bagi quota orang yang nak dibawa bersama, bukan setakat little sister je, kaum kerabat pun nak dibawa bersama... hhihi tapi apa daya ku ( Cett.!! Pujangga je lebih)... selalu kita dengar syurga di bawah telapak kaki ibu, tapi dalam cerita ini SYURGA DI TELAPAK KAKI "PAPA" Jangan pulak pelik mendengarnya, bagi FL Syurga tetap di bawah telapak kaki Ibu & Bapa, sebabnya tiada lah mereka tiadalah kita..
Let's Cuci² mata : (Tayangan 29 Disember 2011)

Papa I Love You
Haa.. ini baru Papa I Love You



Yang ni baru Mama I Love You
Ok.!! sekalang tukar tajuk Papa, Mama I Love You






Tuesday, December 13, 2011

Wordless Wednesday - Review Recipe Apam Polkadot

Wordless Wednesday - Review Recipe Apam Polkadot


My First Apam Polkadot












Lamanya tak meng-up date blog ni.. rasa macam dah bersarang pun ada... hihi.. nak salah kan sape.. kenalah salahkan diri sendiri... Now FL nak review resipi apam polkadot and bukan dot-dot je k... Angry Bird, Lady Bird, n Bee.. suka la plak kan.. rasa mula² mcm susah nya nak buat apam ni.. tapi bila u all dah ketagih nak buat mesti u all akan review hari² mcm FL ni.. di awalnya taksub nak buat.. heheee... FL google je and blogwalking... Thanks blogger sebab share resipi.. FL pun nak share gak la..!!


Bahan² untuk memasak apam 

  • 3 Biji telur dari peti sejuk
  • 275gm Tepung Gandum ( kurangkan 270gm or 260gm pun ok)
  • 220gm gula halus
  • 150ml susu segar / susu cair
  • 3 Sudu kecil Ovelatte(Nama panggilan lain bgi ovellate adalah Quick 7.5)
  • 1 Sudu kecil esen Vanilla
  • Pewarna ( Mengikut ke sukaan anda)
  • Filling( Inti untuk apam) Coklat, Strawberry dan mana² jem mengikut kesukaan anda

Cara² penyediaan apam
  • Masukkan telur & gula ke dalam mixer dengan kelajuan maksima sehingga kembang. 
  • Selepas itu, masukan bahan²(susu, tepung,ovelatte,dan asen vanilla) dan mixer sehingga sebati
  • Bahagikan adunan kepada beberapa bekas, dan titiskan warna mengikut kesukaan anda.
  • Masukan "mangkuk kertas" ke dalam bekas lompang (bagi memudahkan apam mengembang mengikut bentuk)
  • Picitkan adunan ke dalam "mangkuk kertas" setengah sahaja kemudian masukkan filling dan tutup kembali bersama adunan tadi.
  • Kukus apam dengan api yang sederhana, selama 10-15minit sehingga kembang elok
     ** Balut tutup kukus dengan tuala bagi mengelakkan wap / air menitis di adunan apam**
          Jika anda seorang yang kreatif, anda lukis lah di atas adunan anda seperti anda melukis di atas kertas.



1st Step (Masukan mangkuk kertas di dalam bekas lompang)
2nd Step(Bahagikan adunan kepada beberapa bekas, dan titikan warna pilihan anda)



3rd Step (Anda corakkanlah mengikut kesukaan anda)
4th (Siap sedia untuk dikukuskan)


Akhirnya jadilah macam gambar paling atas sekali tu, bila dah siap kukus nak makan pun sayang.. ye la dah comel sangat... hihihi..


Tuesday, July 5, 2011

Hand phone menghilangkan diri lagi..

Perasaan yang tak dapat FL gambarkan.. hanya warkah menjadi jawapan ketika ini.. Sob..Sob...
Perasaan ketika ini yang dapat FL nyatakan Sedih, Sedih dan terus bersedih... Hand Phone hilang lagi... Argh  Kena bebel lg..lg dan lg.. FL berangan  kalaulah kita ni disuruh untuk mencipta 1 barang,  FL dah awal² fikirkannya.. Anti Hilang so sme je function dia mcm Anti Virus... Kalo barang hilang kita senang² je dapat detect mne dia menghilang..lagi² mcm hP yang senang hilang kan.. Hum..sebenarnya FL nak cerita pasal kehilangan ini.. Entahlah mama FL pn dah bebel² FL ini mudah sangat hilang hP.. Lalai ke.?? Pelupa ke ?? Or tercicir.. Entahlah.. So jawapan paling senang .. benda dah hilang nk bt mcm mne, bt ape nk cari barang yang sememangnya dah hilang.. 1st hP FL (Express Music 5300) hilang masa study kt Melaka.., dalam Toilet, masa tu hilang bukan disebabkan lalai ataupun tercicir tp kene pukau dengan Orang Indon..
Org indon ni bahaya sikit, kita pun kena berhati².. sbb org yang ade ilmu pemukau ni lain sikit.. kalau kita pandang mata dia, hanya sekadar senyuman (Kerana senyum adalah sedekah) padah menerima pada kita, kita dipukaunya, dan masa itu diseluk kocek FL ambil hP, FL tak sedar tapi bila dah nak bus, bila penat mestilah kita cakap "Astafirullahhalazaim" FL mula sedar yang hP dah hilang.. Jangan ckp lah perasaan time tu, Glabah la ..   Frust (mcm putus cinta) huh..!! mmg tahap parah la..

Express Music 5300 Transformers Edition
Lepas kehilagan hp kesayangan tu, FL terus beli hp baru SEK770i, jgn cakap la... kenangan bersama beliau mmg FL tak dapat nk lupakan.. gambar² mestilah tak dapat balik segala² no tel hilang mcm tu je nak trace pn tak dapat.. Lepas satu² hP FL hilang.. mudahnya hilang.. kali ni hilang sebab FL sendiri, sebab lepas call tak reti nk letak balik dalam beg, gie letak kt pocket, duduk² jatuhlah hP tuu.. hilang tanpa jawapan.. cedihnya... cedih.. (Abang kata tak pe ade rezeki kita beli lain k, so make sure kena careful lepas ini)


Sony Ericsson K770i 

FL pelik, cukup je setahun, hP mesti hilang, lepas ni nakmo la hilang² lagi ok.. huhu..

¸¸.•*¨*❤ Thank You Abang... sebab bagi nasihat, benda dah hilang jangan dicari,  buat ape nak cari barang yang dah sememangnya dah hilang.. so sabar, kerana Allah sentiasa mendengar, dan juga merasakan perasaan kita di waktu itu.






❤❤Milik mu❤❤

Daisypath Anniversary tickers