Monday, June 4, 2012

I'm Babysitter ...!! Saya Pengasuh..!!



I'm Babysitter... I'm Babysitter..  jerit kuat²... fuuh..!! Lega... lamo nyo den x meng up-date blog ni.. bz busy busy busy... sebab ape bz...sebab I'm Babysitter right Now!!(Partime Je..!!) Jadi Babysitter ni best...!!! Haip..!! Jangan pandang rendah taw kerja² mcm ni.. Saja melibatkan diri dengan aktiviti yang boleh mendatangkan "pocket money" di waktu hujung bulan... hihihih (gelak sopan) untung sebenarnya ... 

Tala pecaya??? Try la.. FL minat dengan kanak² terutama pada baby yang supa dooopa  comel haish..!! mmm gew'am.. FL jadi babysitter kat rumah je... mula² buat iklan takut² juga orang tak percaya kan kita jaga anak mereka... ye la mana idaknya sekarang ni dah macam² kes.. FL pun ngeri.. tp 1 je tawakal pada Allah.. kerana ia sentiasa memberi rezeki pada kita.. InsyAllah... ada dimana² rezeki itu.. usaha menuju kejayaan itu yang penting di waktu² ini.. Mula² ada yang tak  yakin kita menjaga anak mereka..Anak.... mana la kita nak bagi pada yang kita tak kenal.. betul tak??? Satu je petua yakin kan mereka untuk kali pertama mereka menghantar anak² mereka.. 

Ikhlaskan diri kita menjaga anak mereka sepertimana kita menjaga diri kita sendiri, tatang anak mereka sepertimana ibu bapa menatang kita dari melihat dunia hingga kini.. Buat pengetahuan FL jaga mereka ni sabtu, ahad & cuti umum sahaja.. sebab nak buat fullday dari Isnin - Jumaat memang tak kesempatan sebab FL kerja (Working day's) dan masa² cuti tu la FL maanfaatkan masa membuat partime ini.. Pengalaman ke FL ni?? Act pengalaman ada anak tu belum lagi la... tapi FL ni diasuh dengan mama, sebab dia pengasuh.. (Jaga anak jiran² tetanga yang ibu bapa mereka kerja) dari situ mama didik mcm mana nak mandikan, memberi makan , mendidik dengan ilmu takwil semua² la.... buat masa sekarang dah 4orang kanak² dan bayi yang FL dah jaga... kesemuanya berumur dari 9 bulan, 12 bulan , 1 tahun setengah dan paling dewasa 5 tahun... 

Kerenah budak ini kadang² ibu bapa pun tak dapat nak baca, apetah lagi kita ni, hanya pengasuh mereka.. Alhamdulillah hingga saat ini tak da lagi kerenah yang tak dapat nak di awasi.. biasalah nama pun budak² ada saja cara mereka, menangis, merajuk, dll.. tapi kita mesti ada cara...Bagi bayi pula, suka FL tengok progrees mereka seolah² dia sedang berbicara dengan kita (walaupun 1 ape pun kita tak faham) pengalaman yang mengajar erti kedewasaan... So nanti dah kahwin takda la kekok menjaga anak.. sebab pengalaman itu manis, pengalaman itu pendidikkan awal.. dan semua hidupan bermula nya dengan pengalaman... FL bercita² nak bukak day care sendiri.. heeehhee..(Doa²kan ye kawan²)


This link..
http://www.olx.com.my/ = http://kualalumpurcity.olx.com.my/pengasuh-bayi-kanak-kanak-part-time-sabtu-ahad-cuti-umum-iid-387876321

No comments:

❤❤Milik mu❤❤

Daisypath Anniversary tickers